CVETNI ZALOGAJI

GardenIn Mama

GardenIn mama
youtube kanal
DO LETA 21.06.2017 12:24 Days

PROBAJTE I VI!

CURRENT MOON

bahove kapi - lična krema

cvetne esencije za ličnu kremu *** bahovim kapima protiv bola

vrba1Napravi sam/a

Hormon za ožiljavanje

 

Ovaj period godine je, izmedju ostalog, idealan za razmnožavanje biljaka reznicama. Kao efikasni pomagači u ovom poslu na tržištu se nude različiti, generalno dosta skupi, praškasti hormoni za ožiljavanje.

Da ne bismo ulazili u nepotrebne troškove i da bismo ispoštovali princip „100% natural“ evo kako sami možemo napraviti ekološki, vrlo efikasan, jednostavan i jeftin (da ne kažem „džabe“) preparat za ožiljavanje biljaka. Reč je o „vrbinoj vodi“, sredstvu koje se lako pravi i ne košta ništa. Vrba je biljka koja u sebi sadrži dve korisne supstance: acetil salicilnu kiselinu iz koje je izvučen i planetarno poznat  iširoko upotrebljiv lek „aspirin“ i auksin, odnosno indol-3 butanonsku kiselinu koja reguliše rast biljaka. Dok prvopomenuta kiselina deluje fungicidno, antibakterijski, ova druga radi ono što pre svega želimo, a to je pospešivanje, tj. ubrzavanje razvoja korenovog sistema reznice. Ovaj, kolokvijalno rečeno, hormon rasta, u sadejstvu sa antibakterijskim delovanjem acetilsalicilne kiseline koja sprečava razvoj patogenih organizama na mladim biljkama, prisutan je u ogromnoj meri u granama drveta vrbe, pa je za pravljenje preparata dovoljno samo par jednostavnih koraka:

1.iseći vršne izdanke grana ne deblje od grafitne olovke, najbolje zelene ili sivkaste boje (neodrvenele);

vrba22.ukloniti listove;

vrba33.iseći grančice na štapiće duge izmedju 3 i 4 cm (što je više ovih štapića, to je više otvorenih površina kroz koje će se hormon iz kiseline otopiti u vodi);

4.napuniti do polovine teglu vrbinim grančicama i zaliti do vrha prokuvanom vodom;

vrba4

5.zatvoriti i posle 24-48 sati procediti i dobijena tečnost predstavlja pravi, domaći, homemade hormon za ožiljavanje.

Hormon čuvati u frižideru gde može da stoji u upotrebljivom stanju do 2 meseca i po potrebi u manju bocu ili vazu sipati željenu količinu i u to isečene reznice.

Ožiljavanje mekih reznica

Meke reznice cveća ili začinskog bilja, poput bosiljka, lavande, lemon verbene ili matičnjaka, na primer,

vrba5 treba držati u ovoj hormonskoj vodi do 24 sata, a onda pobosti u pripremljenu zemlju i zaliti istom vodom.

Ožiljavanje tvrdih reznica

vrba6

Reznice ruže ili neke druge drvenaste biljke se pripremaju tako što se sa podnožja grane odstrani kora visine do 3 cm (oljušti se do kadmijuma), a onda se potapa u vrbinu vodu na 48 časova i nakon toga sadi u supstrat. Drvenaste reznice će se lakše „primiti“ ako se preko saksije stavi providna folija ili plastična flaša koja će smanjiti isparavanje i isušivanje i omogućiti pogodnu, vlažnu mikroklimu za ožiljavanje biljke. Različitim biljkama je potrebno izmedju 3 i 10 nedelja da se ožile.

Što se tiče drveta vrbe sa kog se odsecaju grane radi dobijanja hormona treba znati da i vrba voli orezivanje i na mestu reza će se vrlo brzo podstaći novo grananje!


Brilliant Instajoom

Error! There is no user with username that you set in Brilliant Instajoom Module. In this version you can use ONLY YOUR username. To show photos from other users please get PRO-version of Brilliant Instajoom.

na početak

Copyright © 2015. All Rights Reserved.