CVETNI ZALOGAJI

GardenIn Mama

GardenIn mama
youtube kanal
DO LETA 21.06.2017 12:24 Days

PROBAJTE I VI!

CURRENT MOON

bahove kapi - lična krema

cvetne esencije za ličnu kremu *** bahovim kapima protiv bola

slikazadesktop138prirodna zamena secera

Stevia, list slatkog meda

 

Verovatno jedna od najkontraverznijih priča vezuje se za biljku koja nam dolazi iz dalekog Paragvaja. Stevia je vrlo jednostavna, žbunasta biljka, zanimljiva zbog izuzetne slatkoće svojih listova. U njenom sastavu se nalaze glikozidi – steviozidi i rebaudiozidi A i C (lat. naziv ove biljke i glasi Stevia Rebaudiana)

koji je čine i do 300 puta sladjom od šećera. To je razlog što su je domoroci iz Južne Amerike, Guarani nazvali “listom slatkog meda”. S obzirom da je potpuno prirodni zasladjivač, koji za razliku od šećera ne izaziva promene u organizmu i ne podiže nivo ugljenih hidrata u krvi, (zbog čega je izuzetno važna za dijabetičare) stevia je daleko korisnija i zdravija od industrijski dobijenog belog šećera. To su, pre svih, prepoznali stanovnici pomenute Južne Amerike, ali i Japana, Kine, Tajlanda... gde se ova biljka konzumira svakodnevno.

Zabrana stevie

Pokušaji da se u drugoj polovini 20. veka upotreba stevije uvede i kod nas ubrzo je onemogućena lobiranjem američke Agencije za hranu i lekove. Kao razlog se navodi da ne postoje iscrpni podaci koji potkrepljuju sigurnu upotrebu ove biljke! Naravno da su proizvodjači industrijski dobijenih alternativnih zasladjivača (aspartama, saharina, ciklamata i drugih), na sve moguće načine pokušali da potisnu prirodnu i zdravu konkurenciju koja, za razliku od svih prvonabrojanih ne ostavlja nikakve štetne posledice, pre svega ne utiče na pojavu kancera. O štetnosti veštačkih zasladjivača postoje brojni dokazi izneti u ozbiljnim studijama, npr. na Vašingtonskom univerzitetu su profesori ustanovili da aspartam podstiče pojavu raka na mozgu kod dece, a druge analize pokazuju da isti zasladjivač izaziva česte glavobolje i mučninu, da može dovesti do depresivnosti i do slabljenja vida, dok poslednje studije objavljene u Japanu govore o uticaju aspartama, tj. produkata njegove razgradnje na odumiranje ćelija (timocita), odnosno o citotoksičnosti ovog zasladjivača. Sa druge strane, u Evropi se godišnje potroši preko deset hiljada tona sintetičkih zasladjivača, sa tendencijom stalnog porasta!

Skidanje mraka

Srećom, u poslednje vreme, ponovo se na mala vrata uvode, najčešće kao dijetetski suplementi, preparati napravljeni od stevije, koja ne samo da nema nus efekata, već pojačava perifernu cirkulaciju krvi, reguliše krvni pritisak i odlično se nosi i sa problemom karijesa. Iskustva pokazuju da se žvakanjem samo jednog lista stevie, ujutru, pre pranja zuba, nakon šest nedelja, eliminiše postojeći karijes na zubima.

Gajenje

Biljka stevia je inače vrlo prilagodljiva na različite klimatske uslove, medjutim, kod nas ne može da izdrži jake zime, pa se ili gaji kao jednogodišnja vrsta ili se, nakon jesenjeg sečenja i iskorištavanja nadzemnog dela, vadi iz zemlje i čuva do sledećeg proleća u stakleniku, zaštićena od mraza. Ove godine sam i lično probala da odnegujem prvu generaciju stevie i mogu reći da sam vrlo zadovoljna. Osim prolećnih problema sa puževima, stevia se pokazala kao vrlo zdrava biljka, otporna na štetočine. Ovih dana je berba i uskoro sledi priča o pripremi organskog, domaćeg zasladjivača...

 


Brilliant Instajoom

The access_token provided is invalid.

na početak

Copyright © 2015. All Rights Reserved.