CVETNI ZALOGAJI

GardenIn Mama

GardenIn mama
youtube kanal
DO LETA 21.06.2017 12:24 Days

PROBAJTE I VI!

CURRENT MOON

bahove kapi - lična krema

cvetne esencije za ličnu kremu *** bahovim kapima protiv bola

psenicasokprva

zdravo živo

Detoks sok od pšenice

 

Ako ste Bozic slavili po julijanskom kalendaru, nadam se da psenicu koja je krasila trpezu tokom praznika, jos uvek niste izbacili. Ako niste i ako zelite da se “ocistite” od gomile toksina unetih prethodnih dana, spremite se za miksovanje. Kao što ste verovatno primetili, GardenIn magazin se trudi da uvek bude

aktuelan i dovoljno praktičan. Tako je i ovaj put. Idemo da pravimo detox sok od vlati pšenične trave.

Zdravlje ulazi na usta

Pre nego što počnemo sa seckanjem i mlevenjem, samo kratko, zbog čega je ovaj zeleni napitak važan za naš organizam. Pre svega, mladi izdanci pšenice su bogati hlorofilom, aminokiselinama, mineralima (kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvoždjem, kobaltom), vitaminima A, B, C, E i K i ostalim mikroelementima blagotvornim za očuvanje čovekovog zdravlja.

Još malo statistike

-Izdanci mlade pšenice sadrže do 90% minerala prisutnih u nezagadjenom zemljištu;

-Kašika zelenog praha od sušenih i mlevenih pšeničnih izdanaka sadrži jednaku količinu minerala onoj koju sadrži 1 kg organski uzgojenog voća/povrća.

Zrno života

Jedno osušeno zrnce, uz pomoć sasvim malo vode, svetla i toplote, za samo nekoliko dana doživljava neverovatnu transformaciju i demonstrira čudo prirode na delu. Ovo malo zrno je kao suštinska, esencijalna životna kapsula, bomba koja uz pomenute pomoćnike “voda-svetlost-toplota” eksplodira i na gore i na dole

seme-klijalo i započinje nov ciklus života. Elem, snaga i energija tako sićušnog semena me toliko fascinira da bih mogla još dugo da pišem o tome, ali da se vratim na početnu temu.

Priprema soka od pšenične trave

Vlati mlade pšenice dužine izmedju 15 i 20 cm iseći makazama na delu gde počinje zelena boja

mesto-sisanja(zeleni hlorofil je upravo ono što nam treba).

osisana-travaU djevdjiru, pod mlazom hladne vode,

djevdjiroprati listove i ocediti ih. Odmah ih staviti u blender. U zavisnosti od količine lišća dodati čašu ili dve mineralne, negazirane ili filtrirane vode i nekoliko kockica leda.

led-u-blend (Ja koristim led od vode i narendane korice mog domaćeg, neprskanog limuna, što će popraviti bljutav, travnati ukus koji pšenica ima. I taj, ne baš najprivlačniji ukus trave je jedino što kod ovog soka nosi negativni predznak. A to je, kao što rekoh, vrlo lako prevazići. Ili aromom svežeg citrusa ili dodavanjem aromatičnog voća. Ali o tome nešto kasnije...).

Sad počinjemo miksanje. Dobijenu smesu je neophodno procediti jer je pšenica puna, ljudskom probavnom traktu, teško svarljive celuloze. Ono što ostane u cediljki, a što liči na pokvašenu grudvu vune, možemo ubaciti u kompost bin, a ono zbog čega sve ovo radimo, a to je sok, možemo piti direktno, bez dodataka,sok1psenica ili, ukoliko nam je nepce osetljivo i odbija aromu sveže pokošene trave, možemo popraviti sokom od jabuke, svežom bananom, mangom ili kokosovom vodom, sa ili bez dodavanja meda, stevije, agavinog sirupa...

sok-psenica

Višak soka treba čuvati u frižideru ili sipati u modle za led i čuvati za obogaćivanje nekog kašastog soka.

Ako ste božićnu pšenicu izbacili ili tek planirate da je zasejete, evo predloga kako to da uradite.

Sejanje – klijanje pšenice

Ako ste bili pažljivi na časovima u osnovnoj školi sigurno se sećate eksperimenta sa semenkama citrusa, vatom i vodom. E sad, isto to primenite, osim što umesto semenki limuna upotrebite zrnevlje pšenice.

Na plitak podmetač (može od stiropora) poredjati u tankom sloju vatu ili kompresovane tufere. Preko toga zasejati pšenicu

posejano-seme i sve opet prekriti slojem vate/tufera. Prskalicom raspršiti vodu preko belog pokrivača

prekrivena-zrnatako da ni jedan delić ne ostane suv jer u tom slučaju nema ništa od klijanja. Staviti podmetač na svetlo mesto, uz prozor i svakodnevno orošavati. Sačekati 3 do 4 dana, a onda će se pojaviti nežni, beličasti izdanci.

mreza-korenjaTo je trenutak za uklanjanje gornjeg sloja od vate i nastaviti sa kvašenjem... Za 10 do 15 dana mladi izdanci će biti spremni za šišanje.

Osim na vati, seme pšenice će proklijati i ako se poseje u posudu u koju je dodat sloj zemlje i odozgo posuto zrnevlje. Prskanje se podrazumeva, a ovako zasejano seme je potrebno do klijanja pokriti nekom vrstom poklopca koji bi trebalo da je svetle boje. Najbolje neki plastični, providni ili žuti. Dalji postupak je potpuno isti...

 


Brilliant Instajoom

The access_token provided is invalid.

na početak

Copyright © 2015. All Rights Reserved.