CVETNI ZALOGAJI

GardenIn Mama

GardenIn mama
youtube kanal
DO LETA 21.06.2017 12:24 Days

PROBAJTE I VI!

CURRENT MOON

bahove kapi - lična krema

cvetne esencije za ličnu kremu *** bahovim kapima protiv bola

mojastevia6napravi svoj zasladjivač

Home made stevia

 

Ovoga puta prenosim svoja iskustva u pripremi sopstvenog, domaćeg, prirodnog zasladjivača. S obzirom da se u sastavu komercijalnih sladila od stevie, osim pomenute biljke, nalaze i drugi sastojci (kao što je npr. maltodextrin iz kukuruza, dextroza, inulin, itd.) rešila sam da se ne zadovoljim sirovinom, već da

proces izvedem do kraja i napravim finalni proizvod, spreman za sladjenje kafe i limunade.

Da bi bilo još zanimljivije, paralelno sam pravila dve vrste sladila: jedno u prahu i drugo koje je tečno. Početak, u oba slučaja izgleda isto.

mojastevia1Najpre se obrane stabljike stevije operu i okače na prozračno mesto zaštićeno od direktnih sunčevih zraka. Kada se grane osuše,

mojastevia2oberu se samo listovi biljke koji se potom i koriste za dalju obradu, a grančice se odbace jer nisu dovoljno slatke.

Stevia prah 100%

U mlin za kafu se ubace probrani listići stevije

mojastevia3 i samelju i tako se dobija esencijalni, čisti zasladjivač dobijen 100% od istoimene biljke.

mojastevia4 Ovaj prah je nekoliko desetina puta sladji od šećera (neki navode da je reč o 300 puta sladjem ukusu), pa je umesto jedne kašičice šećera dovoljno upotrebiti “na vrh noža” zelenog praha. Medjutim, ono što se dobije mlevenjem može razočarati megalomane, jer se velika količina suvog lišća za samo par sekundi pretvori u minimalnu dozu praškaste materije. Tako da se može reći da je slatkoća stevijinog zasladjivača obrnuto proporcionalna dobijenoj količini suve materije. Ukoliko želite da dobijete nešto više slatkog nektara, onda će vas zadovoljiti drugi recept, onaj u kome se priprema:

Stevia extrakt (tečni)

Da bi se dobila tečna supstanca koju možemo koristiti kao zamenu za šećer, potrebno je, osim izdrobljenih listova stevije pripremiti i čistu vodku alter. rum, posudu za kuvanje, gazu, cediljku i staklene bočice, najbolje sa kapaljkom na vrhu.

Postupak je sledeći:

Listovi koje smo izmrvili treba staviti u sterilnu teglu i preko toga dodati čistu vodku ili rum. Za ovu priliku se koristi alkohol umesto vode jer se na taj način mnogo jače izdvajaju glikozidi što naš ekstrakt na kraju čini znatno sladjim. Teglu dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji na mračnom mestu 24 sata. Važno je da ova mešavina ne stoji duže jer bi to moglo da pokvari finalni ukus i učini ga gorkim. Nakon 24 časa treba procediti dobijenu tinkturu kroz gazu ili filter za kafu.

mojastevia5 Da bi se uklonio višak alkohola iz dobijene tečnosti procedjeni nektar se u šerpici zagreva na tihoj vatri gde treba da kuva 20-ak minuta. Vrlo je važno da ova tečnost ne provri! Ako dodje do vrenja, glikozidi će se pregrejati i uništiće se slatkoća zbog koje i radimo sve ovo. Posle 20 minuta kuvanja na tihoj vatri, alkohol je ispario i naš tečni extrakt stevije je gotov. Ostaje nam još da ga prespemo u staklene bočice, po mogućstvu od tamnog stakla, sa kapaljkom za doziranje. I naš zasladjivač je spreman za upotrebu.

mojastevia6Koliko kapi će vam biti potrebno za kaficu zavisi od širine kapaljke, ali je bolje krenuti sa 2-3, pa postepeno povećavati dozu dok ne pronadjete optimalnu meru. Jedno je sigurno – dobili ste čisti, zdravi, niskokalorični zasladjivač. Prijatno!

 


Brilliant Instajoom

The access_token provided is invalid.

na početak

Copyright © 2015. All Rights Reserved.