CVETNI ZALOGAJI

GardenIn Mama

GardenIn mama
youtube kanal
DO LETA 21.06.2017 12:24 Days

PROBAJTE I VI!

CURRENT MOON

bahove kapi - lična krema

cvetne esencije za ličnu kremu *** bahovim kapima protiv bola

bozur1carski grm

Drvenasti božur

 

Iz Kine su nam doputovale mnoge divne biljke, a jedna od najlepših je svakako peonija. Ova raskošna žbunasta lepotica se u Aziji, u carskim vrtovima, gaji preko 1300 godina. Za razliku od zeljastog, drvenasti božur

je tek pre 2 veka prenet na ove prostore, da bi tek poslednjih godina počeo masovnije da se uzgaja. Osim po tipu stabljike, „običan“ i drvenasti božur se razlikuju i po veličini samog žbuna i naročito veličini cvetova. Pa tako, drvenasta vrsta može da izraste 2 metra, a raspon cvetova dostiže neverovatnih 25 cm! Boje mogu biti crvena, bela, žuta, roze ili ljubičasta i neodoljivo podsećaju na cvetove anemone.

bozur2

Nega

Ovaj božanski, cvetni grm je ujedno vrlo tolerantan i jednostavan za gajenje. Potrebno je obezbediti sunčano (izmedju 4 i 6 sati sunca) ili delimično zasenčeno mesto. Peonija nije izbirljiva u pogledu vrste tla, mnogo je važnije da ne bude stalno mokra. Znači, bolje podnosi sušu, nego višak vode. Što se tiče cvetova, prvi pupoljci se pojavljuju posle treće godine i od tada redovno, u sve većem broju, iz godine u godinu, ulepšavaju prolećnu baštu. S obzirom da cveta u aprilu/maju, da bi cvetovi duže opstali na stabljici, poželjno je zaštititi ih od jakih vetrova i čestih razarajućih pljuskova.Božur se ne orezuje, osim kad neka grana narušava definiciju žbuna. Tada se grana koja štrči seče odmah po precvetavanju kako bi se izbeglo gubljenje cvetova koje biljka obrazuje već tokom leta za sledeću sezonu.

Razmnožavanje

Dok se zeljasti božur razmnožava deljenjem bokora u jesen, sa drvenastim je daleko komplikovanija priča. Neophodno je puno truda kako bi se nove grane sa matične biljke ožilile ili puno strpljenja da bi se polegla grana ukorenila. Zbog toga je isplativije uložiti u kupovinu dvogodišnje ili trogodišnje sadnice koja je, doduše, dosta skupa, ali zaista vredi uloženog novca.

bozur3


Brilliant Instajoom

The access_token provided is invalid.

na početak

Copyright © 2015. All Rights Reserved.