CVETNI ZALOGAJI

GardenIn Mama

GardenIn mama
youtube kanal
DO LETA 21.06.2017 12:24 Days

PROBAJTE I VI!

CURRENT MOON

bahove kapi - lična krema

cvetne esencije za ličnu kremu *** bahovim kapima protiv bola

pparprvadomaci bio začin

Sušeni paradajz

 

Za razliku od prošle, ova godina je, što se povrća tiče, više nego uspešna. S obzirom da sam početnik-poljoprivrednik, pa još sledbenik biodinamičkog načina gajenja biljaka, potpuno sam egzaltirana plodovima kojima me je priroda nagradila.

ppar0pparNadam se da će tako ostati do kraja sezone berbe, a za početak, stigli su neki od prvoposadjenih paradajza.

Kako sam ubrala više nego što uža i šira porodica može da konzumira u svežem stanju,

ppar1morala sam hitno nešto da preduzmem sa onim što je “preteklo”.

Jedna od akcija je bila sušenje i konzerviranje paradajza u maslinovom ulju.

Evo kako:

Za ovu vrstu obrade nije pogodna svaka sorta.

ppar2 Najbolje je upotrebiti one vrste koje ne daju prevelike i sočne plodove, npr. nikako “volovsko srce”, već treba izabrati sitnije, duguljaste vrste, npr. tip “Roma” koji ima manje soka i semena.

ppar3 Osim toga, ne treba sačekati da paradajz previše sazri i omekša, već birati zrele i čvrste plodove.

Sledeći korak je pranje i ljuštenje paradajza, potom sečenje na polovine ili četvrtine, odstranjivanje semena i redjanje na podlogu za sušenje.

ppar4 Ja sam sušila u dehidratoru oko 7 sati, a umesto toga divno je sušiti plodove kao nekad, na suncu. Jedino što je to proces od 2-3 dana. Treći način je u rerni, na 60 stepeni, uz otškrinuta vrata, od 8 do 12 sati, zavisno od krupnoće komada i sočnosti.

Svaki komad začiniti solju, bosiljkom i origanom (po izboru) i sušiti. Važno je paradajz ne presušiti kako ne bismo dobili tvrdu i žilavu koru. Zbog toga s vremena na vreme proveriti situaciju...

Na kraju pripremiti sterilne tegle (što se količine tiče, od dve činije paradajza na slici, dobije se jedna tegla od oko 350 ml finalnog proizvoda) i u njih ubaciti sušeni paradajz i zaliti ga do vrha maslinovim uljem.

susenipar

Ček, ček, to nije sve za danas. Koliko se sećam, ostala nam je izvesna količina ljuske i razmišljala sam kako bi bila ogromna šteta baciti taj rezervoar vitamina organski uzgajan i zdrav. I zbog toga sam rešila da napravim jedan eksperiment. (Moram priznati da, kada sam ostalim ukućanima rekla šta nameravam, komentari su listom bili “ti nisi normalna” i “šta sve tebi neće pasti na pamet”... Ali, kako je mene teško pokolebati, isterala sam ideju do kraja i moram reći da sam veoma, veoma zadovoljna...). A reč je o pripremi

ljuske paradajza u prahu.

Postupak je lagan i treba samo na jednu podlogu za sušenje složiti sve što smo oljuštili

ljuskepar i, uz sušenje plodova, na jedan nivo dehidratora ili rerne staviti i ljuske. One se brže suše nego plodovi, ali sam ja ipak sačekala i izvadila ih zajedno sa ostalim plehovima jer je važno da ljuske budu baš, baš suve i krte.

ljuske1

Sledeći korak je mlevenje u mlinu za kafu uz prstohvat soli i šećera.

ljuske2
ljuske3

I najzad, sipanje u sasvim malu teglu, moja ima 30g. I to je to. Dobili smo odličan i nadasve zdrav začin, dodatak bilo kojoj pasti, pici...

ljuske4

Obavezno probajte i vi!

 


Brilliant Instajoom

Error! There is no user with username that you set in Brilliant Instajoom Module. In this version you can use ONLY YOUR username. To show photos from other users please get PRO-version of Brilliant Instajoom.

na početak

Copyright © 2015. All Rights Reserved.