CVETNI ZALOGAJI

GardenIn Mama

GardenIn mama
youtube kanal
DO LETA 21.06.2017 12:24 Days

PROBAJTE I VI!

CURRENT MOON

bahove kapi - lična krema

cvetne esencije za ličnu kremu *** bahovim kapima protiv bola

bundevaprvafensi poljoprivrednik

Bundevica

Mada se na prvi pogled ne bi reklo, gajenje bundeva je neverovatno zabavan i uzbudljiv poduhvat. Oduvek su me oduševljavali ovi dominantni džinovi koji se na pijacama mogu videti u svim mogućim bojama i oblicima.

Kako mi se ove godine otvorila mogućnost ludovanja i puštanja mašti na volju u pogledu vrsta i broja biljaka koje ću odnegovati od semena do trpeze, nisam imala dileme. Bundeve su bile u samom vrhu liste, tik ispod paradajza i dragoljuba. A kako sam, osim kvalitetom opsednuta i kvantitetom, zasejala sam čitav pojas oko ostalih povrtarskih kultura različitim vrstama tikvi.

seme na vrhuA rezultat i oduševljenje nisu ni približno prenosivi rečju, koliko slikom...bundevaja2Realno, prilikom planiranja i setve, pitanje je bilo: vidi kolicko je seme, a koliki prazan prostor treba da pokrije?! Tipična početnička zabluda. Jer je bukvalno svako seme niklo i krenula je prava čudesna avantura sastavljena od dlakavih vreža, ogromnih listova, bundevavanjaveselih, žutih cvetova i monumentalnih plodova. Deluje nestvarno, ali imam utisak da cela biljka bukvalno raste pred očima i dok se okreneš, cvet se otvorio i zatvorio, a vrh zelenog biča radoznalo krenuo dalje i dalje u osvajanje prostora...

Gajenje bundeve

Sa prvim znacima lepog vremena, početkom marta, posejala sam polovinu raspoloživog semena u čašice i držala u stakleniku do momenta kad se temperatura stabilizovala (negde u aprilu), a onda rasad presadila u polje. Tada sam preostali deo semena direktno posejala na istu parcelu i to tri semenke u jednu rupicu (naučili su me da se to zove „odžak“). Elem, iako je seme iz čašice napredovalo u stakleniku kao čarobna bundeva iz bajke, na kraju nije bilo nikakve razlike. Zaključak: seme bundeve treba sejati direktno u zemlju, bez prethodne pripreme rasada u zatvorenom prostoru.

Drugo, s obzirom da su dimenzije biljaka  i ukupnog prinosa prevazišli sva moja očekivanja,

bundevasvezaključak broj 2. je: tikvama treba obezbediti mnogo prostora ili će završiti na stablima drugih biljaka, puzaće izmedju leja i prekriti i vezati se na sve na šta naidju...

Npr. na donjoj slici bičevi se penju po mladom boru

bundevadivlja1

ili ovde gde vrludaju izmedju šaplira sa paradajzom...

bundevadivlja2

Treće, ludaje obožavaju sunce i vodu, pa i o tome treba voditi računa. Ispostavilo se da me je samo providjenje vodilo kada sam birala mesto za moje raskošne ljubimice, jer ih bukvalno ni jednom nisam zalila, uprkos toplom i suvom letu! A sledeće godine, kada zbog poštovanja plodoreda (ovo je jedna od najvažnijih stavki u organskom baštovanstvu!) seme budem sejala na drugom mestu, zalivanje ću/ćeš/će vršiti rano ujutru ili kasno uveče, a tek kada listovi klonu i to tik uz koren, bez kupanja i natapanja listova da bi se izbegla pojava pepelnice.

Cvetanje

Bundeva cveta sve vreme

bundevacvet i ima i muške i ženske cvetove. Muški umiru vrlo brzo, a tik ispod ženskih se polako zameće plod, pa cvetovi izgledaju kao ukras na okrugloj, tvrdoj glavi. Već sam pisala o ukusu i pripremi ovih žutaća u kulinarstvu, pa sad samo detalj – za branje birati muške cvetove jer iz njih ionako neće izrasti plod.

Kako razlikovati muške i ženske cvetove tikve?

Muški cvetovi se pojavljuju uvek na dugim drškama,

bundevamcvet a ženski imaju zadebljanje ispod čašice koje se polako transformiše u plod nakon oprašivanja.

Ženski cvet je vrlo uočljiv jer se ispod formira "trudnički stomačić":

bundevazcvet

 

Branje

Najveća enigma je kako prepoznati pravi tajming za branje. Osim što vremenom povećavaju gabarit, menja se i boja i bundeve postaju intenzivnije žute, narandžaste, crvene, zelene, bele... pa to može koristiti kao indikator. Medjutim, najpouzdaniji znak da je kucnuo čas za branje je posmatranje same vreže. Ako je „pupčana vrpca“ koja vezuje plod za ostatak biljke suva onda je naša bundevica spremna za o-ruk akciju. Sve dok je ova pantljika zelena i sočna, ne treba je dirati, eventualno je okrenuti da bi i donja strana dobila boju i izbegla ulegnuće i „dekubitis“ (ne znam šta mi je sa ovim asocijacijama na rodjenje). Što se vremenskog perioda tiče, moje oble lepotice su bile spremne za branje krajem oktobra.

Evo delića atmosfere neposredno pre transporta za Beograd.

bundevaja Auto je u više navrata bio dupke pun, a zapremina gepeka uopšte nije mala! Gurali smo i nogama i rukama...

bundevaauto1

bundevaauto2

Vrste bundeva

Što se „modela“ tiče, iako su mi sve, poput dece, drage, ipak su mi najbliže srcu muskatne, i to:

1. Beby Andjelika jer je tako slatka i ukusna, pa se još jede i presna sa sve korom što znači da nema muke oko ljuštenja...

2.Butternut

bundevabuternut1

bundevabuternut2 kruškolika, izdužena muskatna tikva za koju važi sve što i za „Andju“, s tim što je ova druga, izdržljivija i može se čuvati do dve godine i

3.Musque de Provence

bundevaprovansa1

bundevaprovansa2 koja je, po mom skromnom mišljenju najlepša i izgleda kao model za žurnal.

Pored ovih, u širem izboru za miss bundevicu ove godine su učestvovale i:

-hokaido bundeva

bundevahok1 najživopisnija, vrišteće crvena ili oranž, skroz „luda“ i neobično me podseća na muharu, ali za razliku od ove otrovne gljive hokaido sa i bez pega je ne samo zdrava, već i provereno lekovita (Japanci svedoče da ih je „podigla“ iz mrtvih nakon atomske bombe...).

bundevahok2

 

-špageti tikva

bundevaspageti zanimljiva jer je cela utroba trakasta, kao da je rendana i posle barenja ili pečenja ju je tako lako kašikom izvaditi i dalje spremiti umesto špageta ili makarona uz dodatak nekog finog preliva;

-golica ili uljana tikva

bundevagolica šarena, žuto-naranžasta, okrugla bundeva prošarana zelenim meridijanima koji se vremenom gube usled dužeg stajanja. Zanimljiva je, ne toliko zbog mesa, koliko zbog semenki koje nemaju opnu i spremne su za tostiranje ili, u mom slučaju hladno cedjenje i pretvaranje u dragoceno, lekovito ulje bogato vitaminom E:

-Marina di Ghioggia

bundevazelena italijanska misica koja je vidjena za njoke, paste i čorbice;

-Maxima, tzv. peca

bundevabela spolja možda neugledna, ali iznutra prava delikatesa-princesa puna pektina!

A, osim za degustaciju, preostalo je i za dekoraciju

bundevavanjacrta

bundevahodnik

 

– srećni praznici!


Brilliant Instajoom

The access_token provided is invalid.

na početak

Copyright © 2015. All Rights Reserved.